Cele mai bune şi cele mai proaste sisteme de învăţământ din lume

Cele mai bune şi cele mai proaste sisteme de învăţământ din lume

România se află pe un prea puţin onorant loc 6 într-un clasament al ţărilor cu cele mai slabe rezultate şcolare ale elevilor şi cu cei mai nefericiţi elevi, potrivit unui studiu comparativ realizat de buzzfeed.com.

Comparaţia se bazează pe un studiu efectuat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică în 65 de ţări. Gradul de fericire al elevilor este un indice care rezultă din gradul de acord sau dezacord cu afirmaţia „mă simt fericit la şcoală”. Scorurile la teste combină rezultatele elevilor la matematica, citire şi ştiinţe.

În 2013, România a ocupat o poziţie modestă în cadrul unei evaluări internaţionale care a testat elevi din 65 de state. Ţara noastră s-a plasat partea de jos a clasamentului la matematică, o ştiinţă despre care se spune că reflectă cel mai corect capacitatea tinerilor de a urma o formă de educaţie după liceu. Potrivit celui mai recent studiu PISA privind starea educaţiei la nivel mondial, România ocupă locul 45 la disciplina matematică, din 65 de ţări şi economii studiate. Din totalul elevilor români testaţi la matematică, 40,8% sunt elevi cu rezultate slabe şi doar 3,2% dintre elevi sunt de top.

Studiul PISA 2012 a evaluat peste 510.000 de elevi la matematică, lectură şi ştiinţe. Accentul a fost pus pe matematică, potrivit organizatorilor – Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică – care precizeaza că toate competenţele din zona matematicii sunt un predictor puternic al rezultatelor pe care le vor înregistra elevii ca tineri adulţi.

Testele PISA sunt niste teste standardizate ale aptitudinilor şi cunoştinţelor elevilor de 15 ani. Sunt considerate a fi un indicator al nivelului general al educaţiei dintr-o ţară faţă de celelalte.

Pe axa verticală, de jos în sus, de la cele mai proaste la cele mai bune rezultate la teste.

Pe axa orizontală, de la stânga la dreapta, de la cei mai nefericiţi la cei mai fericiţi copii.

În ce ţară din lume poţi găsi cele mai bune şcoli şi cei mai fericiţi copii?

1. Singapore

2. Taiwan

3. (la egalitate) Elveţia şi Hong Kong

4. Liechtenstein

5. Shanghai (regiune din China)

6. Japonia

7. Islanda

8. Vietnam

9. Macao (regiune din China)

***

Cei mai fericiţi elevi:

Indonezia

Cei mai nefericiţi elevi:

Coreea de Sud

Cele mai bune rezultate la teste:

China

Cele mai slabe rezultate la teste:

Peru

***

În ce ţări găseşti cei mai nefericiţi elevi şi cele mai proaste şcoli?

1. Qatar

2. Argentina

3. Cipru

4. Grecia

5. Slovacia

6. România

7. Tunisia

8. (la egalitate) Rusia şi Muntenegru

9. Iordania

Voi ce credeti? Are întradevăr Romania unul dintre cele mai proaste sisteme? Daca da, care sunt factorii care influențează?

Articol preluat de pe http://www.romanialibera.ro

Advertisements
Image | This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

4 Responses to Cele mai bune şi cele mai proaste sisteme de învăţământ din lume

 1. Anonymous says:

  Probabil o explicatie am putea gasi in evolutia societatii de azi, in care tentatiile extrascolare au luat amploare, scazand, pe de o parte, interesul copiilor fata de educatie, iar pe de alta parte dezinteresul parintiilor fata de copii, dezinteres care are la baza suprasolicitarea parintilor la locul de munca.
  Felicia Georgescu

 2. Eu încă mai cred în dorința fiecărui elev de a învăța. Dacă vrei, se poate, indiferent în ce țară trăiești și indiferent în ce sistem de învățământ ai fost format. E foarte simplu să blamăm sistemele, deși nu neagă nimeni faptul că acestea merită de cele mai multe ori sa fie blamate. Probabil spun ce au mai zis și alții dar părerea mea este că sistemele pot fi modificate de oamenii care vor cu adevărat acest lucru și aspiră să schimbe ceva.

 3. Nu sunt de acord cu clasificarea facuta de buzzfeed.com conform careia studentii romani sunt clasati printre cei cu rezultatele cele mai slabe la invatatura si, in acelasi timp, printre cei mai nefericiti elevi. In primul rand, din cate stiu eu, daca un elev roman se transfera la o scoala din Spania, Italia, de exemplu, este avansat cu o clasa inainte. Ce inseamna acest lucru? Ca in Romania, elevului i se ofera informatii mai ample, uneori poate prea multe in fiecare an scolar. Cu toate acestea, nu sunt total de acord cu sistemul de invatamant din Romania, dar nici total in dezacord. Spun aceste lucruri, deoarece, mi-ar placea sa fie introdusa mai multa practica in facultati si scoli decat teorie in exces si de asemenea, examenele, bacalureatul, in general lucrarile importante sa fie date in alta perioada a anului, nu atunci cand vremea este atat de frumoasa incat demotiveaza. Acest lucru ar insemna reformarea structurii anului scolar , cu care as fi de acord daca tine cont de aceste aspecte.

 4. Nu cred ca este unul dintre cele mai proaste sisteme diferenta este facuta de nivelul de trai existent in aceste state si automat nivelul educatiei. Evident o reforma ar trebui facuta in directia unui sistem de egalitate, ce ofera şanse egale pentru oricine, indiferent de mediul socio-economic din care provine, sau de zona în care locuieste, cu același potențial de a învăța și aceleași șansa la o educație de calitate. Nu ar trebui sa existe școli mai bune și școli mai proaste.
  Absolut toți copiii trebuie să beneficieze de același tratament.
  Politicile educaționale în majoritatea țărilor lumii merg pe ideea de a identifica elevii cei mai buni, de a alege vârfurile, în timp ce ceilalți elevi sunt lăsați deoparte( Pasi Sahlberg, un educator celebru în Finlanda). Trebuie mers pe cooperare, nu pe competiție.
  Ar trebui sa fie mai ușor să devii medic sau avocat decât profesor.Scoala sa pune preț pe calitatea profesorilor, investind în performanțe. In plus salariile pe care le primesc sunt mult mai mari in Europa deci se creste si interesul si calitatea educatiei 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s