280.000 de euro, bursă pentru o elevă din România: Paula Dozsa va studia la Universitatea din New York, după ce a impresionat cu un eseu

Mulţi români nu reuşesc să agonisească 280.000 de dolari într-o viaţă întreagă, pe când ea a putut să dea lovitura încă din timpul liceului! Paula Dosza, elevă în clasa a XII-a la Liceul Tudor Vianu din Capitală, a relatat cum s-a născut pasiunea ei pentru scris într-o compunere de mai puţin de o pagină A4. Universitatea New York din Abu Dhabi îi oferă o bursă de 70.000 de euro pe an, timp de patru ani. În acest timp, Paula poate studia orice materie îşi doreşte.

08-paula_8ca9597549

Paula Dozsa (19 ani) privește cu optimism spre viitor. Are și de ce! Visul american va deveni realitate pentru eleva de clasa a XII-a care va studia la Universitatea din New York. Şi-a plătit biletul all inclusive cu eseul solicitat de instituţia de învăţământ pentru admitere.

Deşi încă nu a dat bacalaureatul, Paula ştie că peste doar trei luni îşi va face bagajul şi va pleca departe de casă, unde o aşteaptă o viaţă cu totul nouă.

“Cu un an în urmă şi mie mi se părea incredibil să fiu admisă la o instituţie de un asemenea prestigiu şi să primesc această bursă. Dar pot spune cu mâna pe inimă că imposibilul poate fi depăşit şi că încercarea a meritat din plin”, ne-a mărturisit Paula despre performanţa sa.

Paula ştia că pentru americani contează modul în care te implici în comunitate, aşa că şi-a pornit povestea de la o experienţă de voluntariat: „Eram la un centru social şi era un băieţel care a început să scrie primul lui eseu în engleză. Şi mi-am amintit de experienţa mea, când scriam primul meu eseu în engleză, de privirea pe care (copiii) o au când descoperă ceva nou şi de satisfacţia pe care o primeşti când ajuţi pe cineva să descopere”, povesteşte ea.

În mai puţin de o pagină, le-a povestit americanilor toată viaţa ei. „Povestea cum a învăţat să scrie, în primul paragraf, cum a învăţat să facă asocieri între litere şi cuvinte, după aceea povestea cum a învăţat să scrie la calculator, cum a început să facă extracuriculare, să facă subtitrări pentru filme, apoi să facă voluntariat”, explică şi Sânziana Medvetchi, consilier pentru studii în SUA.

Demersul l-a pornit încă de acum un an, când şi-a dat examenul de engleză TOEFL şi un set de teste din matematică, engleză, literatură şi franceză. “Universitatea are campusuri în New York, Abu Dhabi şi Shanghai, iar eu am ales să merg în Abu Dhabi, pentru că acolo îmi este acoperită bursa integral, de circa 70.000 de dolari pe an”, mai spune tânăra.

Paula a ales sistemul de învăţământ american pentru că îi dă şansa de a se descoperi pe sine, consideră ea. În primii doi ani, de exemplu, poate încerca orice curs, fără să îşi aleagă neapărat o specializare. „Cursurile din primul an nu se trec în foaia matricolă. De exemplu, dacă vrei să faci ceva ce nu ai mai făcut până acum, dar ţi-e frică pentru că poate iei notă mică şi n-o să arate bine după aceea, tu trebuie doar să treci acel curs, nu contează ce notă iei”, explică ea.

În primii doi ani va putea încerca orice curs, fără a alege o anume specializare, iar în următorii doi şi-a propus să studieze aprofundat matematică şi informatică. Bursa pe 4 ani îi va acoperi toate cheltuielile cu şcolarizarea, cazare, asigurare medicală, două drumuri dus-întors către România pe an şi diferite excursii la sfârşit de săptămână în diferite colţuri ale lumii.

Paula vrea să studieze informatică sau economie. Bursa îi va acoperi costurile de şcolarizare, cazare, asigurare medicală, dar şi drumurile dus-întors către România, banii de buzunar, inclusiv excursii oriunde în lume, la sfârşit de săptămână.

Pentru unul din cele 300 de locuri în cadrul instituţiei în care a fost admisă românca se bat anual între 10.000 şi 15.000 de elevi. Totodată, tânăra a mai fost admisă la alte două şcoli de elită la nivel global, Amherst College şi Dartmouth College, în ambele cazuri tot cu bursă completă.

Doar în ultimul an, universităţile americane au acordat burse studenţilor internaţionali în valoare de 9 miliarde de dolari. “1.500 de români sunt înscrişi în prezent la programe de licenţă, master sau doctorat în SUA . Românii au mari şanse să trăiască visul american dacă învaţă să «se vândă». Pentru a fi admişi nu sunt suficiente rezultatele extraordinare la învăţătură. Sunt olimpici care aplică, dar sunt respinşi, pentru că nu înţeleg procesul de selecţie. Trebuie să aleagă ce li se potriveşte, iar notele mari să fie susţinute de o strategie de aplicare corectă”, spune Sînziana Medveţchi, consilier pentru studii în SUA în cadrul grupului Educativa. Doar 1% dintre tinerii care se înscriu la New York University sunt acceptaţi. Instituţia are o reţea de facultăţi răspândite în 13 ţări.

Articol preluat de pe:

http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Actualitate/Educatie/Eleva+Romania+bursa+Universitatea+New+York+eseu+Paula+Dozsa

http://www.libertatea.ro/detalii/articol/bursa-paula-dozsa-admisa-universitati-americane-abu-dhabi-493380.html

Advertisements
This entry was posted in Fără categorie. Bookmark the permalink.

2 Responses to 280.000 de euro, bursă pentru o elevă din România: Paula Dozsa va studia la Universitatea din New York, după ce a impresionat cu un eseu

  1. Interesant mod de selectie si foarte bun, cred eu . Imi place ca tinerii sunt motivati spre descoperirea de sine, care este cea mai importanta pentru viitorul lor. Ma bucur ca sunt astfel de burse si intr-adevar, se pot numi norocosi cei care au oportunitatea de a primi o astfel e bursa.

  2. Radu Bacanu says:

    Cat de frumos 🙂 Sunt curios sa aflu despre procesul lor de selectie si mi-ar placea sa citesc eseul ei!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s